top of page

Rossz a lehelletem

 

A rossz szagú lehelet kellemetlen a vele együtt élőknek, sőt még a távolabbi környezetnek is, de emellett számos fogászati és egyéb betegség tünete is lehet. A kellemetlen szájszag emellett rossz közérzetet okoz ami gátolhat mindennapi teendőink hatékony elvégzésében.

 

A kellemetlen szájszag tünetei változatosak lehetnek, hiszen ide tartozik a szájszárazság, a lepedékes nyelv, a reggeli rossz lehelet és égő nyelv, a sűrű nyál, a torokköszörülésre való inger, a savanyú, keserű, fémes szájíz, a nyálkahártya szárazság és természetesen a mások által is érzékelhető szájszag. Ez utóbbi hosszútávon akár az önbizalmunkat is csökkentheti, de mielőtt bárkit is megbélyegeznénk az elhanyagolt szájhigiénia miatt (bár tény, hogy ez gyakori oka), fontos tudni, hogy számos más ok is meghúzódhat a háttérben.

 

Leggyakoribb okok:

  • Fogászati problémák, mint például a fogágygyulladás, amely hosszútávon fogaink elvesztéséhez is vezethet

  • Az alkohol, stressz vagy gyógyszerek okozta szájszárazság

  • Dohányzás, ami rontja a száj oxigénellátottságát

 

Kevésbé gyakori okok:

  • A krónikus orrmelléküreg-gyulladás miatt jelentkező orrfolyás, valamint bizonyos veseproblémák, anyagcserezavarok

  • A reflux is gyakran okozhat rossz rossz szájízt, a szájüregi égés és a kellemetlen szájszag. Az  égő érzés a mellkas középvonalában jelentkezik, a gyomorszájtól egészen a torokig tarthatt, de kisugározhat a nyak, az áll, a karok és a  lapocka felé is.

 

 

A fogínyproblémákról és kezelésükről ITT olvashat részletesen.

 

bottom of page