top of page

Fáj a Fogam!

Ha Önnek fáj a foga hívja a +36 30 454 4540 -ás telefonszámot és soron kívül fogadjuk Önt!
 

 

A fogszuvasodás a fogfájás leggyakoribb oka

 

A fogfájás fő kiváltója a fogszuvasodás, illetve a fogíny és a foggyökér táján keletkező gyulladások. A fogszuvasodás során a fogak ásványianyag-tartalma a fogat ért különböző hatások (a foglepedékben elszaporodó baktériumok, a maró hatású savak, stb.) miatt kioldódik, a fogzománc ásványianyag-tartalma nagymértékben csökken,ezért elvékonyodik és áttörik. A szuvas fogak érzékenysége is a fogzománc sérüléseire, esetleges hiányára vezethető vissza. A fogzománc nem tud megújulni, regenerálódni, így ha a fogak túlérzékenyek, fájdalommal járnak vagy látható sérülést tapasztalunk rajtuk, akkor minél előbb fogorvoshoz kell fordulni. Minél korábban tömi be az orvos a lyukat, annál eredményesebb a kezelés, és ezáltal elkerülhető a fog legbelső, idegeket és ereket is tartalmazó részének gyulladása. Ebben az esetben a szuvasodás ellátása tömés készítésével történik, amit rendelőnkben speciális restaurációs eljárással készítünk.

 

 

Ha csak legyintettünk a kisebb fájdalmaknál, akkor könnyen előfordulhat, hogy a fogbél is megbetegszik, ami különösen nagy fájdalommal jár, sőt rohamokban, főként éjjelente jelentkezik. Ha nem kezeltetjük, akkor ez az állapot akár hetekig is eltarthat, amíg a gyulladás a fogbelet el nem pusztítja. Ezt fájdalommentes állapot követi, de csak addig amíg a gyulladás át nem terjed a foggyökér-hártyára. Előfordulhat az is, hogy a fog "csak" nyomásra érzékeny (általában harapáskor), de okozhat olyan mértékű fájdalmat is, amikor már a nyelv érintése is elviselhetetlen a gyulladt fog körül. Enneb a stádiumban a fogtömés már nem jelent megoldást a problémára, itt gyökérkezelésre van szükség, amire szintén igaz az, hogy minél korábban végezzük el, annál nagyobb eséllyel tudjuk megmenteni a fogat. A gyökérkezelt fogak esetében sokszor nagyon sok foganyag pusztul el a szuvasodás miatt, az ilyen esetekben gyökércsap és korona készítésére is szükségessé válhat. 

Végső esetben ha a fog már nem megmenthető nagyon jó eredményt érhetünk el Implantátumokkal, ezek közül rendelőnkben a piacvezető Straumann termékcsaládot használjuk.

Ínygyulladás, fogágybetegségek
 

A fogak romlásának és szuvasodásának több oka is lehet, számos esetben az íny lejjebb húzódása is okozhatja, hiszen a fognyaknál vékonyabb a zománc, ami így könnyebben sérül. Az íny betegségei, például az ínygyulladás és az abból következő ínysorvadás vagy akár az ínysérülések is gyakran okoznak fájdalmat. Az ínygyulladást leggyakrabban a foglepedék és a plakkok idézik elő, de okozhatja akár fertőzés is. Ha a fog és a fogínyszél között lerakódott plakkot rendszeresen nem távolítják el, akkor a benne található baktériumok miatt a fogínyszél begyulladhat, ennek következtében az íny vérezni kezd, pirossá és duzzadttá válik és kis tasakocska alakul ki a fognyak és az íny között. A fogínytasak mélyülésével a gyulladás egyre előrehaladottabb állapotba kerül, a fog fokozatosan meglazul és végül ki is eshet.

A tartósan fennálló ínygyulladás góccá alakul, ami számos más szerv megbetegedését is okozhatja: az ízületi panaszok, bőrelváltozások, a vese, szív- és érrendszeri megbetegedések, a hajjal kapcsolatos problémák hátterében sokszor az elhanyagolt fogágybetegségek állnak. 

A fogágybetegségben elveszített fogak pótlása körültekintő kezelést igényel a fogorvos részéről. NAgyon fontos feladat a fogágybetegséget kiváltó baktériumok eltűntetése. A következő lépésben szükséges lehet az elveszett csont pótlása, ezt követheti a fogbeültetés a fogágybetegségnek megfelelően ellenálló implantátumtípus kiválasztásával (pl Straumann - Svájc)

A fogágybetegségről ITT olvashat részletesebben.

Bölcsességfog
 

Leginkább a bölcsességfogakra jellemző, hogy a fogfejlődésük erős fájdalommal jár, amit fog körüli ínygyulladás okoz. Esetenként még szájzár is kialakulhat, szükség lehet antibiotikum szedésére, illetve az előtörő fogra boruló ínynek, sőt magának a bölcsességfognak az eltávolítására is.

bottom of page