top of page

Letört a fogam 

 

Mitől törhet le a fogunk?

A fogtörést többféle dolog is előidézheti, de a leggyakoribb az, amikor trauma következtében, illetve fogszuvasodás miatt a fog falai meggyengülnek. A gyökérkezelt fogaknál ez gyakrabban előfordulhat, mert ezeknek a fognak már nincs vérellátásuk, ezért erősebb harapások esetén ki vannak téve a törés veszélyének.

 

 

Milyen problémákhoz vezethet egy letört fog?

Komoly traumákat, sebeket is okozhat a száj lágyszöveteiben az élesen letört fog. Folyamatos karcolások érhetik a nyelvet, ami akár fájdalmas is lehet, valamint könnyen kialakulhat belőle seb, gyulladás, vagy duzzanat. A letört fog a beszédünkre is hatással lehet, valamint a rágást is befolyásolhatja a kieső rágófelület miatt, ami kihathat az emésztésünkre is.

Attól függően, hogy a törés milyen mértékű és mekkora területet érint, a letört fog lehet nagyon érzékeny és fájdalmas is.

 

 

Hogyan kezelhető a letört fog?

A sérülés mértéke, annak kiváltó oka és a sérült fog elhelyezkedése nagyban befolyásolja a lehetséges kezeléseket. A végleges helyreállítás előtt akkor szükséges a gyökérkezelés, ha a törés elérte a fogideget.

 

 

 

Frontfog törése esetén a lehetséges megoldások:

Esztétikus korona (cirkon vagy préskerámia)

Kerámia héj (préskerámia vagy VITA kerámia)

Direkt restauráció

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rágófog törése esetén a lehetséges megoldások:

Korona (fémmentes esztétikus korona vagy fémkerámia)
Betét(Inlay, Onlay)
Direkt restauráció

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Amennyiben letörött foggal kapcsolatos problémája van hívja ingyenes konzultációnkért a
+36 30 454 4540
 -ás telefonszámot

bottom of page