top of page

Implantáció - Fogbeültetés
 

A fogászati implantátum története

 

Gösta Larsson taxisofőr új fogait 1965-ben ültették be, ezeket 2006-ban bekövetkezett haláláig, 41 évig „viselte”. Ő volt az első, aki titán implantátumokat kapott.

Per-Ingvar Brånemark svéd ortopédia professzor kísérletei során megfigyelte, hogy a nyulak csonjaiba ültetett titán műtéti tűződrótokat nagyon nehéz eltávolítani, mert azok összeépülnek a csontszövettel. Ebből következtetett arra, hogy a titán ideális alapanyaga lehet az implantátumoknak.

 

Azóta az implantátumok használata széles körben elterjedt, kialakításuk, a használatukhoz szükséges eszközök, és beavatkozási procedúrájuk jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedekben. Egy dolog viszont biztosan állandó maradt, ez pedig az implantátumok anyaga, ami minden esetben ötvözetlen titán. Használatuk biztonságos, hiszen az implantátumok felületén titán-oxid réteg alakul ki, ami nem oldódik a testnedvekben, ezáltal nem vált ki immunreakciót, nem okoz allergiás vagy daganatos megbetegesést.

 

A csontszövettel való összeépülés elősegítése miatt az implantátumok felülete érdesített. A stabilitás fokozása érdekében különös figyelmet fordítottak az implantátumcsavarok menetének kialakítására. Elősegítették azt, hogy a becsavaráskor a lehető legtöbb csontszövetet gyűjtse össze, ami később visszaépülhet a csontba, ez a stabilitás fokozása mellett a gyógyulási időt is lerövidíti. Mindenkinek más-más méretű és formájú implantátumra van szüksége, ezért ezek széles méret- és formaválasztékban készülnek.

 

 

Az implantátum felépítése

 

Az implantátum láthatatlan, hiszen valójában egy művi foggyökér, amit a koronával többféle módon is összekapcsolhatunk. Az egy részből álló implantátumok, azaz az egybeönött implantátumok esetében a felépítmény fejének iránya és az alkalmazható koronák típusa előre meghatározott. A két- vagy több részből álló implantátumok nagyobb szabadságot kínálnak ezen a téren, hiszen a korona és híd tipusához többféle felépítményfejből választhatunk, aminek állása a beültetés után pontosan beállítható.

 

 

 

 

 

 

 

 

                            Az implantátum (1), az implantátum felépítmény(2)
                                     és a korona (3) sematikus felépítése

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikor jó választás az implantátum?
 

Mára már bárki számára elérhetővé vált a funkcionalitás és az esztétika legmagasabb követelményeinek is megfelelő fogsor. Az állcsontok növekedésének befejeződésétől (14-18 éves kor) bármely életkorban minimális kockázattal elvégezhető a fogbeültetés. Ez azokban az esetekben is alkalmazható, amikor „hagyományos” módszerekkel már nem oldható meg a fogpótlás.

 

 

Időben történő fogbeültetéssel megelőzhetők a foghiány okozta további fogászati problémák:
 

  • a megmaradt fogakra nagyobb teher hárul, ezért gyorsabban kopnak, romlásnak indulnak

  • a hiányzó fog alsó/felső párja meglazulhat

  • a foghiány melletti fogak a foghiány irányába dőlhetnek

  • a kihúzott fog helyén a csont folymatosan sorvad, ritkul; ez a folyamat az idő múlásával jelentősen megnehezíti a késői fogbeültetést

  • többszörös foghiány esetén az arc beesik, az arcvonások megváltoznak

 

1

2

3

Egy foghiány pótlása implantátummal:

Egyetlen fog hiánya is 
kellemetlen tud lenni, 
főleg, ha az elülső,
metszőfogak száma 
fogyatkozik meg

Régebben egyetlen fog
pótlása csak úgy volt 
elképzelhető, hogy a 
foghiánnyal szomszédos, 
általában teljesen ép 
fogakat lecsiszolták, és 
az azokra húzott koronákkal
rögzítették a hidat

Fogbeültetéssel (implantációval) 
elkerülhető a környező, 
még ép fogak csonkolása, 
és a beültetett
implantátum akár 
életünk végéig is kitart

Sorvégi foghiány pótlása implantátummal:

Több fog elvesztése 
már egészen komoly
rágási problémát
okoz, ezért minél
előbb pótolni kell azokat

A hagyományos eljárás
ebben az esetben a
kivehető protézissel
történő fogpótlás

Az implantációval
történő fogpótlás
egyik lehetséges
variációja a három 
különálló implantátum
beültetése és erre három különálló korona készítése

A másik lehetőség, hogy
két rögzített
implantátumra kerül
híd, amely kényelmesebb
és tartósabb megoldás,
mint a kivehető protézis

 

Teljes fogatlanság kezelése implantátummal:

A kivehető fogsor néha meglehetősen
kényelmetlen, könnyen
elmozdul  a helyéről beszéd vagy evés közben

akár már 2-4 db implantátum segítségével
a kivehető fogsor rögzíthető

A legesztétikusabb és legkényelmesebb megoldás az implantátumokra rögzített híd alkalmazása

Az implantáció menete

Az implantációs műtét a legmodernebb érzéstelenítő anyagoknak és technikáknak köszönhetően tökéletesen fájdalommentes! A fogbeültetéssel nyert új fog ugyanúgy terhelhető, mint a saját fogak. A hagyományos kivehető fogpótlással ellentétben az implantációval rögzített fogsor tisztítása pontosan ugyanúgy történik, mint a valódi fogaké, tehát nem okoz semmiféle plusz problémát. Ha régi a foghiány és a csontszövet sorvadása már megindult, a helyzet akkor sem reménytelen, az esetek nagy részében csontpótlással megoldható a probléma.

Miért válasszam a a svájci ITI Straumann implantációs rendszert ?

Az ITI Straumann implantációs rendszer világszerte ismert, napjainkban a piacvezető implantátummárka világszerte.

 

Újításai, fejlesztései  tudományos alapossággal megfontoltan, kidolgozottan kerülnek forgalomba, így implantátumaikkal legtartósabb eredményt tudjuk elérni.

 

Az 1954-ben Waldenburgban, /Svájc/ alapított Straumann cég a kezdeti óraipari tevékenység, majd a biológiai fémötvözetekkel való foglalkozás után csak fogászati implantátumokat gyártó világcéggé nőtte ki magát,  piacvezető ezen a területen. Nagy hangsúlyt fektettek és fektetnek ma is a kutatásokra, a tudományos kutatási centrumokkal történő együttműködésre. A cég története során,1980-ban a Berni egyetemmel közösen, kutatócsoportot alapítottak International Team for Implantology név alatt. Innen ered a szakmai folyóiratokban mindig említett ITI rövidítés.

 

A titán implantátumok felületének kialakítása terén az SLA és SLActive elnevezésű, különleges tisztaságú és kialakítású felszínek az implantátumok terhelhetőségének idejét a behelyezést követő 3.-6. hétre rövidíthetik.

 

Az implantátumok anyagainak a kutatása és gyakorlati felhasználása területén is a világ élvonalában vannak. Vezető termékeik a Roxolid /titán-cirkónium ötvözet/ és az ujdonságnak számító cirkónium-kerámia /fémmentes/ implantátumok.

 

bottom of page