top of page

Implantáció - Fogbeültetés
 

A fogászati implantátum története

 

Per-Ingvar Brånemark svéd ortopédia professzor kísérletei során megfigyelte, hogy a nyulak csonjaiba ültetett titán műtéti tűződrótok eltávolítása meglehetősen nehéz. Rájött, hogy a titán képes összeépülni a csontszövettel, vagyis a legideálisabb anyag implantátumok készítésére. 1965-ben megtörtént az első titán implantátumok beültetése: Gösta Larsson taxisofőr új fogait 2006-ban bekövetkezett haláláig, 41 évig „viselte”.

 

Az elmúlt 45 évben a fogászati implantátumok használata széles körben elterjedt. Ezidő alatt mind az implantátumok kialakítása, mind pedig a használatukhoz szükséges eszközök és az implantációhoz kötődő egyéb beavatkozások jelentős fejlődésen mentek keresztül.

Az implantátumok anyaga minden esetben ötvözetlen titán. A titán implantátum felületéntitán-oxid réteg alakul ki, ennek következtében az implantátumok nem okoznak allergiás reakciót vagy daganatos megbetegedéseket. A titán-oxid ugyanis nem oldódik a testnedvekben, így nem is vált ki immunreakciót.

 

Az implantátumok felülete érdesített, ami segíti az összeépülést a csontszövettel. Az implantátumcsavarok menetének kialakításánál arra törekszenek, hogy becsavaráskor a lehető legtöbb saját csöntszövetet gyűjtse össze, amely később visszaépül a csontba, fokozva az implantátum stabilitását és lerövidítve a gyógyulási időt.

Az implantátumok nagy méret- és formaválasztékban készülnek, hogy minden páciens a neki legmegfelelőbb implantátumot kapja.

 

 

 

Az implantátum felépítése

 

Az implantátum valójában egy művi foggyökér, tehát a fog láthatatlan része. Az implantátum és a fog látható része, a korona közötti kapcsolat több módon is létrejöhet. Vannak egy részből álló, a felépítménnyel egybeöntött implantátumok. Ezeknél a felépítmény fejének iránya,  az alkalmazható korona típusa előre meghatározott. Finomabb „hangolást” tesznek lehetővé a két- vagy több részből álló implantátumok. Ugyanahhoz az implantátumhoz a korona vagy híd típusától függően többféle felépítményfej választható, a fej állásának iránya a beültetés után pontosan beállítható.

 

 

 

 

 

 

 

                            Az implantátum (1), az implantátum felépítmény(2)
                                     és a korona (3) sematikus felépítése

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikor jó választás az implantátum?
 

A funkcionalitás és az esztétika legmagasabb követelményeinek is megfelelő fogsor ma már bárki számára elérhető. A fogbeültetés (implantáció) az állcsontok növekedésének befejeződésétől (14-18 éves kor) bármely életkorban minimális kockázattal elvégezhető. Fogbeültetés azokban az esetekben is alkalmazható, amikor „hagyományos” módszerekkel már nem oldható meg a fogpótlás.

 

 

Időben történő fogbeültetéssel megelőzhetők a foghiány okozta további fogászati problémák:
 

  • a kihúzott fog helyén keletkezett résbe kerülő ételmaradék ínybetegségek kialakulásához vezethet

  • a foghiány következtében nem megfelelően megrágott étel gyomorbántalmakat okoz

  • a megmaradt fogakra jóval nagyobb teher hárul, ezért azok gyorsabban romlanak

  • a hiányzó fog ellentétes fogsorban lévő „párja” egy idő után kinő a fogsorból, meglazul

  • a foghiány melletti fogak eldőlhetnek

  • a kihúzott fog helyén a csont folymatosan sorvad, ritkul; ez a folyamat egy bizonyos idő után már jelentősen megnehezíti a fogbeültetést

  • többszörös foghiánytól az arc beesik, az arcvonások megváltoznak

 

 

 

Egy foghiány pótlása implantátummal:

1

2

3

Egyetlen fog hiánya is 
kellemetlen tud lenni, 
főleg, ha az elülső,
metszőfogak száma 
fogyatkozik meg

Régebben egyetlen fog
pótlása csak úgy volt 
elképzelhető, hogy a 
foghiánnyal szomszédos, 
általában teljesen ép 
fogakat lecsiszolták, és 
az azokra húzott koronákkal
rögzítették a hidat

Fogbeültetéssel (implantációval) 
elkerülhető a környező, 
még ép fogak csonkolása, 
és a beültetett
implantátum akár 
életünk végéig is kitart

Sorvégi foghiány pótlása implantátummal:

Több fog elvesztése 
már egészen komoly
rágási problémát
okoz, ezért minél
előbb pótolni kell azokat

A hagyományos eljárás
ebben az esetben a
kivehető protézissel
történő fogpótlás

Az implantációval
történő fogpótlás
egyik lehetséges
variációja a három 
különálló implantátum
beültetése és erre három különálló korona készítése

A másik lehetőség, hogy
két rögzített
implantátumra kerül
híd, amely kényelmesebb
és tartósabb megoldás,
mint a kivehető protézis

 

Teljes fogatlanság kezelése implantátummal:

A kivehető fogsor néha meglehetősen
kényelmetlen, könnyen
elmozdul  a helyéről beszéd vagy evés közben

akár már 2-4 db implantátum segítségével
a kivehető fogsor rögzíthető

A legesztétikusabb és legkényelmesebb megoldás az implantátumokra rögzített híd alkalmazása

Az implantáció menete

Az implantációs műtét a legmodernebb érzéstelenítő anyagoknak és technikáknak köszönhetően tökéletesen fájdalommentes! A fogbeültetéssel nyert új fog ugyanúgy terhelhető, mint a saját fogak. A hagyományos kivehető fogpótlással ellentétben az implantációval rögzített fogsor tisztítása pontosan ugyanúgy történik, mint a valódi fogaké, tehát nem okoz semmiféle plusz problémát. Ha régi a foghiány és a csontszövet sorvadása már megindult, a helyzet akkor sem reménytelen, az esetek nagy részében csontpótlással megoldható a probléma.

Miért válasszam a a svájci ITI Straumann implantációs rendszert ?

Az ITI Straumann implantációs rendszer világszerte ismert, napjainkban a piacvezető implantátummárka világszerte.

 

Újításai, fejlesztései  tudományos alapossággal megfontoltan, kidolgozottan kerülnek forgalomba, így implantátumaikkal legtartósabb eredményt tudjuk elérni.

 

Az 1954-ben Waldenburgban, /Svájc/ alapított Straumann cég a kezdeti óraipari tevékenység, majd a biológiai fémötvözetekkel való foglalkozás után csak fogászati implantátumokat gyártó világcéggé nőtte ki magát,  piacvezető ezen a területen. Nagy hangsúlyt fektettek és fektetnek ma is a kutatásokra, a tudományos kutatási centrumokkal történő együttműködésre. A cég története során,1980-ban a Berni egyetemmel közösen, kutatócsoportot alapítottak International Team for Implantology név alatt. Innen ered a szakmai folyóiratokban mindig említett ITI rövidítés.

 

A titán implantátumok felületének kialakítása terén az SLA és SLActive elnevezésű, különleges tisztaságú és kialakítású felszínek az implantátumok terhelhetőségének idejét a behelyezést követő 3.-6. hétre rövidíthetik.

 

Az implantátumok anyagainak a kutatása és gyakorlati felhasználása területén is a világ élvonalában vannak. Vezető termékeik a Roxolid /titán-cirkónium ötvözet/ és az ujdonságnak számító cirkónium-kerámia /fémmentes/ implantátumok.

bottom of page